עבודה במלחמה
 
זו היתה שנה מיוחדת במינה, יוצאת דופן בתולדות המדינה שהותירה חותם בל יימחה בחיינו האישיים והמקצועיים. כהרגלנו, אנו מרכזים שאלות שנשאלנו במהלך החודשים והתשובות שענינו.
  • איפה תפס אתכם ה-7 באוקטובר?
שבנו בסופ"ש של שמחת תורה מטיול חוה"מ סוכות בחו"ל. הכנתי תוכנית עבודה שהיתה אמורה להתבצע "אחרי החגים". קבעתי מראש יום פגישות עמוס במיוחד ליום שני שאחרי החופשה. שברתי את הראש איך ליישם בו-זמנית כמה וכמה תוכניות למשרד. אבל, כפי שאירע לכולנו – גם החיים שלנו עצרו מלכת בשבת הארורה ומאז אנו עובדים ומתפקדים בצל המלחמה.
  • האם עבדתם כרגיל?
כן, בשבועות הראשונים בעיקר מהבית, אבל הענקנו שירות מלא ללקוחות. לרוב, מענה טלפוני ושירות משפטי מרחוק, הרבה שיחות זום. בהדרגה, חזרנו לפעילות מלאה גם במשרדנו בתל אביב. עולם קטן – אנחנו יושבים באזור "חם",  מרחק הליכה קצר מהמוקדים הסוערים ביותר: צומת עזריאלי, מחנה הקריה וכיכר החטופים. אם בשנה שעברה בכל מוצ"ש התקיימו בקרבת מקום הפגנות "כוח קפלן" השנה הזו האזור סוער הרבה יותר. 
  • ואיך מצליחים לעבוד בתקופה כזו, בסביבה כזו?
ראשית, אני גאה להיות חלק מפרטנרס, שם נמצא משרדנו. שותפים בכירים במתחם (החל מדודי זלמנוביץ) הם ממייסדי ומתפעלי מטה החטופים. זה מחמם את הלב. שנית, לומדים לחיות עם זה. קצת פוליטיקה והוצאת קיטור בתחילת כל שיחה ואחר כך צוללים לעניינים המשפטיים.
  • אז אם בעולמות המשפט אנחנו איך עברה השנה?
בשלושת החודשים הראשונים של המלחמה (אוקטובר-דצמבר 23) רוב הדיונים נדחו, השתתפנו ביותר דיונים בזום מאשר באולמות וזה חסך זמן רב לכל הצדדים, וגם לנו. בהמשך, המערכת שבה לפעילות רגילה. היינו בדרום (בבאר שבע – ביהמ"ש המחוזי וביה"ד לעבודה) ואחרי החגים אנו אמורים להופיע בבתי משפט השלום בצפון – נצרת, טבריה וצפת. אבל לתחושתי גם בחודשים הבאים הרבה דיונים פרונטליים יעברו לזום.
  • עד כמה המלחמה השפיעה על הצרכים המשפטיים של הלקוחות?
זה נשמע טריוויאלי, אבל נרשם גידול במספר הפונים לעריכת צוואה וייפוי כח מתמשך. זה טבעי ומובן. וגם של לקוחות עסקיים שביקשו לברר זכויותיהם או לקבול על כך שלא פוצו כדין או שפוצו רק באופן חלקי. בגדול, המערכות תיקנו את עצמן ולא הגענו להליכים בבית המשפט, אבל התסכול, הייאוש וחוסר הוודאות עודם נחלתם של בעלי העסקים הקטנים והעצמאים בהם אנשי מילואים מקרב לקוחותינו.
  • האם נכנסתם לתחומי פעילות חדשים?
כן, במסגרת ההתמחות שלנו למתן שירותים משפטיים כוללים לגיל השלישי אנו משתפים פעולה עם משרד כרמן קלינגר – רואת חשבון לעניין מיסוי פרישה וקיבוע זכויות פורשים. בתכנון – ערבי פורשים ומפגש עם בני הגיל שהנושאים הללו נוגעים להם ישירות. אך בשל העובדה שאנו מצויים בימי מלחמה הפעילות היזומה מתנהלת "על אש קטנה."
כמו כן,  הרחבנו פעילות משפטית בתחום הביטוח. בתחילת שנת 24 הודענו על שיתוף פעולה מקצועי בנושא תביעות ביטוח בין משרדנו ומשרדה של עו"ד ענבל אלון.
שיתוף פעולה זה יעניק לקהל הלקוחות ערך מוסף בסל המוצרים שאנו מציעים  להם, שירות משפטי מקצועי, אמין, מהיר ויעיל בדגש על התחומים הבאים:  ביטוח חיים ובריאות  (פוליסות) -  פטירה, אובדן כושר עבודה, נכות מתאונה, תאונות אישיות, נסיעות לחו"ל וסיעוד; ביטוח אלמנטרי -  תביעות רכוש דירה/רכב; קרנות פנסיה - פנסיית נכות / שארים;  תביעות גוף - פלת"ד, נזיקין ורשלנות  
לעו"ד אלון ניסיון עשיר ומקצועי כמנהלת תחום תביעות ביטוח חיים ופנסיה בחברות ביטוח מובילות.
הגשנו השנה שלוש תביעות ייצוגיות חדשות ובאמתחתנו עוד כמה.
  • מה קורה בלשכת עורכי הדין?
התמניתי ליו"ר ועדת תקשורת ומשפט של מחוז תל אביב. עבורי זו סגירת מעגל מכמה סיבות: עברי כעיתונאי, יועץ אסטרטגי-תקשורתי חיצוני ללשכת עורכי דין וכמובן פס"ד החיסיון העיתונאי, שכל סטודנט למשפטים לומד אותו פעמיים: הן במשפט חוקתי (חסיונות) והן במסגרת קורס לעניין כללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית). נכנסתי לתפקיד זמן קצר לפני תחילת פגרת בתי המשפט ואני שואף לקיים כנס מקצועי כבר אחרי החגים.
כמו כן, אני חבר בכמה וועדות  מקצועיות נוספות.
  • ועוד משהו?
אני מבקש לסיים הדיווח ולהזכיר את חברנו הקרוב, האמן הרב-תחומי אדי מטיס, שהפורטרטים שלי שהוא צייר, מעטרים את האתר. השנה הוא נפטר, לא לפני שהשתתף במסיבה לרגל הופעת אלבום מרשים המרכז חלק קטן מיצירותיו. יהא זכרו ברוך.
 
אוגוסט 2024



---------

השנה שלא נשכח
  • כהרגלנו, איך אתה מסכם שנת משפט נוספת?
האירוע של השנה, מבחינת המשרד, קרה בדיוק בפתח השנה החמישית לפעילותנו. למרות שעיסוק המשרד בתיקים פליליים הוא קטן ומתאפיין בתיקים מיוחדים, ליווינו מאז חודש דצמבר 2021 תיק מתוקשר – פרשת ריגול שיוחסה לחמישה יהודים יוצאי איראן, אזרחי ישראל. נפל בחלקי לייצג בני זוג שהואשמו בהאשמות כבדות משקל. בתחילת החודש ניתנה הכרעת הדין בתיק. הבעל זוכה. האישה זוכתה מאחד משני הסעיפים שבהם היא הואשמה. אני שמח שבית המשפט המחוזי בירושלים השתכנע מטיעוננו והעניק לפרשה את הפרופורציות הנכונות. אני מניח שהתיק הזה יעסיק אותנו גם בשנה הקרובה בכמה וכמה היבטים אישיים של בני הזוג וגם ציבוריים - העוסקים בהתנהלות שירות הבטחון הכללי והפרקליטות.
  • ובחזרה לשנת 2023
שנת 2023 היא שנה שלא תשכח. בתחילת חודש ינואר 2023 הודיע שר המשפטים הטרי, יריב לוין, על תוכניתו בת ארבעת הסעיפים. הוא הגדיר  אותה "רפורמה". אחרי שסיים לומר את דבריו היה ברור: זו לא רפורמה, זו מהפכה. ומאז – הכל התהפך. שנת המשפט 2023 היא שנת המהפכה המשטרית. בסוף חודש יולי 2023 אחד הסעיפים שבמחלוקת – ביטול עילת הסבירות – עבר בזכות הרוב האוטומטי של הקואליציה ולכל ברור – ההמשך יגיע אחרי החגים בואכה שנת 2024.
  • האם האירועים הפריעו לעבודה השוטפת?
כן ולא. למעט בימים של השבתות ושיבושים, שבעקבותיהם נוצרו קשיים פיסיים להגיע לדיונים במקומות מסוימים (וגם למשרד הממוקם ליד צומת קפלן), בסך הכל המערכת תפקדה. אבל אין-ספק שזו היתה שיחת היום באולמות, גם אם השופטים נמנעו מלהביע דעה בנושא שבכותרות.
  • מה אתה עשית בנדון?
נטלתי חלק בבחירות ללשכת עורכי הדין ברשימת הדור הבא, שבראשה עמד ידידי, עו"ד אלי דוידי, ואשר התמודדה למועצה הארצית (ולא צלחה את אחוז החסימה). אבל, אנחנו שייכים לקבוצה המנצחת, שבראשה עומד עו"ד עמית בכר. אני שמח שסייעתי במעט ובכך תרמנו לתוצאות החד-משמעיות. הייתי בקלפי המרכזית בתל אביב לאורך כל היום. המתח היה רב. ציבור עורכי הדין הוכיח בגרות והתעלות. זה מפתיע. זה מרגש. זה נותן תקווה.
  • מה משמעות השינויים הצפויים על עבודתך המשפטית?
ראשית, במסגרת פעילותי הציבורית, כיו"ר עמותת הצלחה, הפוקדת את בית המשפט העליון לעיתים קרובות ביותר, נדרש לבחון כיצד להתמודד עם השינויים – זה שכבר אושר ואלה שבדרך. אבל ברור שזה לא ירתיע אותנו.
לגבי פעילותי המשרדית, כמייצג לקוחות פרטיים, ברור לי שברבות הימים זכויות בסיסיות של האזרח הקטן ייפגעו. וזו הבעיה הגדולה של תוכנית לוין. היא פותרת בעיות אישיות ומפלגתיות של חברים בקואליציה על חשבון עם ישראל, שאת שמו לוין נושא לשווא.
  • לצד העניין הציבורי הגדול בהפיכה המשטרית מה עוד קרה אצלך במשרד בשנה שחלפה?
פעלנו בעשרות תיקי ליטיגציה בתחומים אזרחיים מגוונים – מסחרי, נזיקין, משפחה, עבודה, לשון הרע, זכויות יוצרים ועוד. העמקנו את פעילותנו במתן ייעוץ וליווי משפטי לבני גיל השלישי – אוכלוסייה שיש לה צרכים משפטיים רבים. וכך גם בנדל"ן – פינוי-בינוי ועסקאות מקרקעין.
אנחנו בעיצומם של כמה הליכים משפטיים שמנותבים לבקשות לאישור תביעות ייצוגיות ואשר יוגשו אחרי החגים.
כמו כן, האירועים המשפטיים החריגים שהחלו השנה יביאו אותנו לפתחו של בית המשפט הגבוה לצדק. יש כבר כמה נושאים שמן הראוי שבג"ץ יאמר את דברו.
  • איך המשרד מתנהל ביום-יום?
אנחנו נעזרים בכוח אדם מקצועי מהשורה הראשונה, בחלק מהתיקים חבריי מופיעים לצידי. אני מאמין בעבודת צוות ושמח כשזה מתאפשר.
  • האם אתה מרבה להופיע?
כן, בכל הזדמנות, ובכל הארץ. אני נהנה מה"שואו", מה גם ששופטים רבים מכירים אותי, בין אם אישית ובין אם בזכות התקדימים שרשומים על שמי. זה נעים להיכנס אולם ואחרי דקה-שתיים מתברר שאתה לא אנונימי, למגינת ליבו של הצד השני.
  • איך אתה מאפיין את לקוחות המשרד?
כאשר בוחנים את פעילות המשרד בראי השנים נוצרה קבוצת לקוחות מתמידים. יש גידול בפעילות כאשר לקוח מביא לקוח או לקוח שמביא למשרד תיק נוסף שלו בתחום אחר. הגידול הוא פנימי והוא מעיד על האמון הרב שהלקוחות נותנים בנו. אין סיפוק גדול יותר שמתקשר לקוח חדש ומספר שהופנה על ידי לקוח מרוצה.
  • מה אתה מאחל למשרד בפתח השנה החמישית לפעילותך העצמאית?
הזמן עובר מהר כשנהנים. כמה שזה נכון. ארבע שנים חלפו ביעף. אבל אני מסתכל קדימה ויש לי תוכניות מרחיקות לכת לשנים רבות. יש הרבה מה לעשות והאמת – עוד לא התחלנו.
 
אוגוסט 2023

-----

חלפה שנה ואני מקבץ, כמיטב המסורת, שאלות שנשאלתי על ידי לקוחות, חברים וידידים לאורך התקופה ואשר תשובותיי עשויות לעניין גם אתכם.
  • מהו ה-אירוע המשפטי, בהא הידיעה, שחווית השנה?
זהו סיפור שלא מהעולם הזה. בערבו של יום, באמצע חודש דצמבר 2021, לקראת השעה 16 טילפן אלי בעלה של לקוחה, שטיפלתי בעניינה האזרחי בעבר. לדבריו, היא נלקחה מביתה בשעות הבוקר המוקדמות על ידי שוטרים ועתה מודיעים לו, כי בכוונת המשטרה להביא אותה בפני שופט להארכת מעצר וזכותה להיות מיוצגת. לשאלתו עניתי בחיוב, מובן שהסכמתי לייצג אותה. התקשרתי עם החוקר והתברר לי, כי בשעה 18 היא תובא להארכת מעצר באחד מבתי משפט השלום באזור המרכז. לשאלתי,  במה חשודה הלקוחה אמר לי החוקר, שתשובתו תימסר לי לפני הכניסה לאולם.
כשנפגשנו, הוא הציג בפני את הבקשה וממנה למדתי, כי מרשתי - אישה קשת-יום, עובדת ככח עזר בבית ספר יסודי – חשודה, לא פחות ולא יותר,  בעבירות חמורות על בטחון המדינה. מגע עם סוכן זר, מסירת מידע וכו'. וכמו כן, כי מדובר בתיק בטחוני חסוי, סודי ביותר, כאשר גם על עובדה זו חל איסור פרסום. אחרי שהתאוששתי מההלם, טלפנתי לבעלה והצעתי שיגיע לאולם ויביא עימו בגדים ותרופות.
באולם, השופט היה מסביר פנים. הוא קיבל את טענותיי וקיצר במחצית את ימי המעצר שהחוקרים ביקשו. ובכל זאת, רב הנסתר על הגלוי ואני חתום על טפסי סודיות מהדרגה הראשונה. איני מורשה להיפגש עם הלקוחה, איני יודע במה היא חשודה ואסור לי לדבר עם איש על המעט שאני יודע. והכל חוסה תחת צו איסור פרסום גורף, כולל העובדה שהוצא צו.
ובחזרה אל מחוץ לאולם. הכרתי את בעלה של החשודה, ניסיתי לדלות ממנו אם הוא יודע במה המדובר. גם הוא היה מבולבל. ביקשתי שיעדכן אותי בכל התפתחות.
למחרת, בצהרי יום, הוא טילפן אלי ואמר ששוטרים נמצאים בביתו ומבקשים ממנו שיגיע בדחיפות הביתה. אמרתי לו שלהערכתי יש להם צו חיפוש או תפיסה של המחשב של אשתו. כעבור כמה שעות, שלח לי בנו הודעה בווטס-אפ ממנה למדתי שגם הבעל נעצר.
בקיצור, יש לי שני עצורים, בני זוג, והעבירות המיוחסות להם ביטחוניות חמורות עליהן מוטל איסור פרסום גורף. איני יכול לדבר עם איש, אני מנוע מלפגוש את לקוחותיי ולתת להם שירות משפטי חיוני לו הם זכאים. וכך אני מתנהל במשך כשלושה שבועות בהארכות מעצר בין מספר בתי משפט שלום באזור המרכז ובחדרי מעצר (אחרי שהותר להם לפגוש את עורך דינם) עד שמוסר איסור הפרסום והפרשה נחשפה בבום תקשורתי בראשית חודש ינואר 22, לאחר הגשת כתבי אישום וללא פרסום שמות הנאשמים – שני לקוחותיי ועוד שלוש נאשמות.
ההליך מתנהל בחודשים הבאים באופן אינטנסיבי. אני מנוע מלפרט, אולם ברור כי מדובר בתיק לא שגרתי, חלומו של עו"ד פלילי. אסתפק בכך שאומר כמאמר הקלישאה – מאמין שהצדק ייצא לאור. ויפה שעה אחת קודם.
  • כלומר, הרחבת את תחומי פעילותך גם לפלילים?
מעולם לא אמרתי "לא", תלוי בנושא ותלוי בלקוח. ההליכים המשפטיים בפלילי הם מרתקים, החל מדיונים בהארכות מעצר, מה שמכונה "מעצר ימים", המאבק לשחרור נאשמים ממעצר עד תום ההליכים לחלופת מעצר בביתם, המו"מ מול הפרקליטות, בחינת הראיות, חקירות העדים ושכנוע בית המשפט שיאמץ את גרסת הנאשם דווקא.
אלא שמדובר בהתנהלות אחרת של עורך הדין ושל המשרד. הרבה הופעות באולמות והמון שעות הכנה במשרד לקראת כל חקירה וקריאת חומר הראיות. בסוף דיון ארוך אתה יוצא מהאולם סחוט לגמרי, לעיתים מרוצה, לעיתים מתוסכל. אבל אתה יודע שאתה עושה עבודת קודש. שהייה בכלא, בין אם אתה במעמד עציר או אסיר, אינה חוויה פשוטה וזו לא קייטנה. האמינו לי. בפרט למי שבטוח בחפותו. ואם אני מצליח במשימה – אין מאושר ממני.
  • ולעניינים שבשגרה. האם המשרד נכנס לתחומי פעילות חדשים?
התרחבנו והעמקנו הפעילות בתחומי נדל"ן ומקרקעין: בראש ובראשונה בייצוג דיירים במיזמי התחדשות עירונית (תמ"א 38, פינוי בינוי) מול הרשויות והיזם וכן בעסקאות וברישום עסקאות בין בני משפחה יורשים, העברת נכסים במשפחה ללא תמורה ובשל גירושין וכל זאת כחלק מפעילות מוגברת שלנו – הן בדיני משפחה  והן כפועל יוצא מסל השירותים שאנו מציעים לבני הגיל השלישי.
  • היו מספר פרסומים בעיתונות הכלכלית לגבי פעילות המשרד הנוגעים לאגד ולנצבא. במה המדובר?
מה שנכתב – אמת ויציב. משרדנו מייצג עשרות רבות של גמלאי וחברי אגד במספר תביעות אזרחיות שכבר הוגשו ותביעות שעוד יוגשו והנוגעות לעסקות של אגד בעבר (מכירת נצבא לאיש העסקים קובי מימון)  ובהווה (הכנסת שותף אסטרטגי לאגד). מה שהוגש – זכה לחשיפה תקשורתית רבה. ומה שיוגש – ייחשף במועד המתאים. בשלב זה, אפשר לומר בסיפוק, כי מרשיי, חברים באגד, שבשמם נאבקנו להבטחת מלוא זכויותיהם בעקבות הכנסת השותף, הצליחו לגרום לכך שכל מהלך של ההנהלה הנוכחית מתבצע בזהירות מתוך הבנה שיש לקחת בחשבון כיצד יגיבו מרשיי. ובכמה מהמקרים, עוד בטרם פנינו לערכאות, דרישותינו נענו.
  • אתה נשמע מרוצה
מכל רגע ורגע. נשאלתי לא מכבר על ידי חבר שבפניו שטחתי את תוכניותיי לשנים הבאות – עד מתי. לפחות 30 שנה עד היציאה לפנסיה, עניתי, למרות שזו קריירה שלישית.
  • ותוכניות לעתיד הקרוב
אני מעריך שהשנה נוציא אל הפועל תוכנית להרחבת ומיסוד הקשרים עם עורכי דין שאיתם אני משתף פעולה. כמו כן, אני בוחן ייזום פעילות משפטית לטובת ציבורים מוחלשים בחברה ומקווה שניתן יהיה לגייס ההון הדרוש להפעלת התוכנית. ועל שולחני מונחות תוכניות נוספות לתביעות ייצוגיות וקבוצתיות, ככל שיתיר הזמן.  
אוגוסט 2022

--


לקוחות, חברים וידידים וכמובן גם אנשי תקשורת שאלו אותי לאורך התקופה מה קורה ומה חדש. כהרגלי, אני מקבץ את השאלות המרכזיות, שאף חזרו על עצמן, ומעלה על הכתב את התשובות שנתתי לשואלים.
  • באיזו תדירות מתפרסם הטור "שאלות ותשובות"?
 
הטור הראשון התפרסם בדיוק החודש, אוגוסט, לפני שנתיים, מתוך כוונה לעדכן ולהתעדכן אחת לשנה. אלא שהשנה שעברה היתה יוצאת דופן בגלל הקורונה. החלטתי לדלג. עכשיו, משחלפה שנה נוספת, אימצתי את האמרה שיש להתרגל לחיות לצד הקורונה. ועל אף המספרים, הכותרות ותחושת הדז'ה וו המציפים אותנו בחודש אוגוסט 2021, החלטתי שלא להמתין שנה נוספת (אני עוד עלול לשכוח מה נשאלתי ומה עניתי) והעליתי את הטור לאתר הפירמה.
  • ואם כבר קורונה, איך המשרד מתפקד בימי  קורונה?
בתחילת המשבר, העלנו מידע מקצועי רב-ערך בתדירות גבוהה בדף הפייסבוק של הפירמה וגם הקדשנו מדור מיוחד באתר, שבו פרסמנו חומר מקצועי מעמיק. ככל שהמשק למד לחיות לצד המגיפה צמצמנו את נפח הפרסומים, מה גם שחשנו שהציבור כבר עייף מכל העדכונים.
הקורונה זימנה לנו לא מעט אתגרים מקצועיים. ליוונו לקוחות בנושאי החזרי מס, מענקים, הלוואות, תשלומי ארנונה, יחסי שוכר-משכיר בנדל"ן מסחרי ולמגורים וכמובן גם במענה משפטי למי שקרסו כלכלית ואף נפשית.
ואגב, מכיוון שלתחושתנו, כולנו לומדים לחיות בעידן של התפרצויות הנגיף וכפועל יוצא הגבלות מעת לעת, החלטנו להוריד מדף הבית פנימה את לשונית הקורונה לטובת לשונית חשובה לא פחות - שירות משפטי מקיף לגיל השלישי.
  • מה מייחד את בני הגיל השלישי מבחינת הפירמה?
הרעיון נולד במהלך השנה הראשונה של הקורונה. לקוחות התעניינו בכתיבת צוואות, ביקשו למסד, באמצעות ייפוי כח מתמשכים, את ההסדרים המשפטיים לימים שבהם הם לא ישלטו במצבם בכל מאת האחוזים; בעלי עסקים משפחתיים ביקשו כבר עתה, במצב של חוסר ודאות קיצוני, להבטיח את המשך פעילות העסק, כל אחת ואחד בדרכם הייחודית.
חשוב לזכור, הגיל השלישי הוא פרק זמן ההולך ומתארך מיום היציאה לפנסיה או הפרישה מהעסק. בזכות שינויים טכנולוגיים ברפואה והיכולת הכלכלית של רבים להפסיק לעבוד בעשור השישי או השביעי לחייהם, לחיות ולתפקד  25 עד 30 שנה נוספים בפרק הזמן המוגדר של הגיל השלישי הפך להיות חזיון נפוץ.
והציבור הזה נזק לליווי משפטי וצורך שירותים משפטיים למכביר כפי שמפורט בפרטי השירות החדש שלנו. ומסתבר, שאנו מסוגלים לספק, בכוחות עצמנו או ביחד עם קולגות שאיתם אנו משתפים פעולה, כמעט את כל הסקאלה של הצרכים המשפטיים הללו. לכן, החלטנו להבליט את מה שאנחנו עושים מהיום הראשון של פעילות הפירמה ולמקד אותה לבני הגיל השלישי.
  • האם נכנסתם לתחומי פעילות חדשים?
בוודאי. אנו נותנים מענה משפטי מקיף בתחום האזרחי והוספנו לרשימה גם שירות משפטי בתחומי דיני עבודה, משפחה, נדל"ן, ביטוח לאומי, ועדות רפואיות, עמותות, קניין רוחני וזכויות יוצרים וגם פלילי רך. וכן, גם ייצוג בוועדות משמעת ובמסגרות משמעתיות פנים-מוסדיות, הפועלות על פי חוק, מחוץ לכותלי בתי המשפט. למעשה, אנחנו פועלים מבחינת הלקוח כ-ONE STOP SHOP
  • האם משרד בוטיק יכול להציע שירותים משפטיים בכל כך הרבה תחומים?
כן, ואסביר כיצד. אנחנו משתפים פעולה עם עמיתים מהשורה הראשונה ונעזרים בהם בתיקים משותפים אך לא מסתפקים בהפניות אלא נוטלים חלק פעיל בכל תיק ותיק, לצד עורך הדין המתמחה בתחומו. כך שהלקוחות שלנו נהנים מהליווי האישי שלנו לאורך כל חיי התיק לצד חיזוק מקצועי משמעותי ביותר.
  • האם פירושו של דבר שהלקוח משלם יותר?
 
לא ולא. מבחינת הלקוח הוא מקבל שירות מציטרין ושות' – משרד עורכי דין. אנחנו מנהלים את התיק ביחד עם קולגה מהטובים בתחומם, תוך הסדר כספי מקובל בין עורכי דין.
  • אתם עוסקים בתביעות ייצוגיות אבל בשנה החולפת הגשתם כמה וכמה תביעות קבוצתיות. מה ההבדל?
אכן, בתביעות קבוצתיות, בשונה מייצוגיות, אנחנו מייצגים אך ורק את מי שהצטרפו לתביעה – מעשרות ועד מאות תובעים. התובעים בתביעה זו קובצו לפנייה לערכאות בנושא זהה, המשותף לכולם. תביעה קבוצתית מקטינה את העלויות מבחינת התובע הבודד. אנחנו נוקטים בדרך זו כאשר אנו מגיעים למסקנה, כי סיכויי ניהול ההליך וההצלחה המשפטית, יעילים יותר מאשר במסלול שראשיתו בהגשת בקשה לאישור התובענה הייצוגית. עובדתית, פרק הזמן הנדרש בתביעה ייצוגית עד לסיום מוצלח של ההליך הוא ארוך יותר מאשר בתביעה רגילה, גם אם הייצוג הוא של עשרות או מאות תובעים.
  • ומה הלאה?
אנחנו מנצלים את פגרת הקיץ וחגי תשריי לא רק למנוחה אלא גם לחשיבה וייזום מהלכים משפטיים בתחומי התביעות הייצוגיות והנגזרות. תוצאות ראשונות נראה, קרוב לוודאי, כבר בחורף הקרוב.
אני ממשיך לתת מענה טלפוני אישי ראשוני לכל פונה - ישירות לנייד או באמצעות המזכירות במשרד – ללא תשלום. וכמובן, במגבלות הקורונה – גם פגישות אישיות לייעוץ עומק משפטי, והפעם בתשלום. בכל מקרה, אם הסוגייה מבשילה להליך משפטי, הסכום הראשוני מקוזז משכר הטרחה.
  • ובלי הסבר על שכר הטרחה אי אפשר.
אנחנו מציגים בפני הלקוח את כל האפשרויות הנהוגות. בשקיפות מלאה. אחת מהן, המועדפת עלינו, היא תשלום על פי שלבי התקדמות התיק. כך, הלקוח יודע מראש כמה יעלה לו כל שלב ושלב, והוא משלם בעת ביצוע ההליך ולא מראש.

אוגוסט 2021
 
 
 

כאשר סיפרתי לחברים וידידים על כוונתי לפצוח בקריירה חדשה, שלישית,  כעורך דין, ולפתוח משרד עצמאי נשאלתי בדרך כלל שאלות דומות. מצאתי לנכון להביא להלן את השאלות הנפוצות ביותר שנשאלתי ואת התשובות שנתתי, ואשר לטעמי נותנות מענה מספק – הן לשומע והן למשיב ובעיקר למי שנמצא ברגע זה באתר.
  • מדוע קריירה שלישית?
אחרי יותר מ-35 שנה בתחום התקשורת , כשני שליש כעיתונאי ושליש כיועץ אסטרטגי-תקשורתי, החלטתי שהגיע הזמן לממש חלום ישן, המלווה אותי מאז ימי בית הספר התיכון. ולא רק. המעורבות הציבורית שלי לאורך השנים, בכובע זה או אחר, וההתחככות בשלושת העשורים בעולם המשפט – בתחילה בעיתונאי ואחר כך כיועץ אסטרטגי – תקשורתי ושיווקי - למשרדי עורכי דין וגם ללשכת עורכי הדין, הביאו אותי להכרה שהגיע הזמן.
  • האם משמעות ההחלטה היא אובדן אימון ביכולת העיתונות להשפיע?
העיתונות שינתה פניה והיא משתנה בכל רגע ורגע לנגד עיננו, היא הפכה להיות חלק אינטגרלי מחיינו, תוך ניתוץ המודל הישן שחדשות שומעים ברדיו או צופים במהדורת החדשות בטלוויזיה בערב ועל אירועי היום קוראים למחרת בבוקר בעיתון. לעיתונות יש יכולת להשפיע, ליצור סדר יום לדיון ציבורי ואף לכוון את נושאי השיח של מקבלי ההחלטות. ובכל זאת, חסר משהו וזו העבודה המשפטית, המתבצעת בכנסת ובאה לידי ביטוי בבתי המשפט, על ערכאותיהן השונות. במהלך השנים למדתי שמאבק ציבורי מתחיל בעיתונות, מקודם ציבורית באמצעות  סוכני הקמפיין, אך מסתיים בהצלחה כשהליך החקיקה מושלם או שבית המשפט אומר את דברו. כאן אני רוצה להיות.
  • מדוע לא הצטרפת למשרד גדול?
זה לא סוד שאני מכיר אישית מאות  עורכי דין ואני בן בית במשרדיהם – כידיד ותיק או ספק שירותים. הפיתוי (וגם הכסף) גדול. אבל מהר מאוד הבנתי שאם אני רוצה לשמור על עצמאותי בכל הנוגע לקבלת תיקים ואופן הטיפול בהם אין לי ברירה אלא לצאת לדרך עצמאית. במשרדים הגדולים והגדולים מאוד הפעילות שלי כמעט תמיד יוצרת מצב של ניגוד עניינים. למשל, בתובענות ייצוגיות אני בצד התובעים, והמשרדים הגדולים כמעט תמיד מייצגים את הנתבעים. וזו רק דוגמא.
  • האם משרד בוטיק מסוגל לתת שירות משפטי מיטבי?
בוודאי. הבעיה במשרדים גדולים של נותני שירותים, בין אם הם רואי חשבון, יח"צנים או עורכי דין, היא התחושה שאומנם המשרד פועל בשיטת One stop shop ומחלקותיו השונות נותנות שירות הכל כלול, אבל הקשר אינו בהכרח אישי, גם אם הוא מקצועי. הלקוח, בפרט בעניינים אישיים, הכמעט אינטימיים, מבקש לקבל את השירות המשפטי ממי שעומד בראש המערכת או המחלקה וזה לא תמיד אפשרי. משרד בוטיק יכול לברור את תחומי עיסוק ואת לקוחותיו, לחשב נכון את לוח הזמנים שלו על מנת שיוכל להקדיש את המירב והמיטב לכל תיק ולכל לקוח. והכי חשוב, משרד בוטיק אינו פועל לבדו אלא משתף פעולה עם עורכי דין נוספים, חיצוניים, מקצוענים בתחומם, וכך משיג ללקוח תשואה עודפת.
  • מהם תחומי ההתמחות של המשרד?
בחרתי לשלב בין תחומים שונים, שבהם אני מעורב או מגלה עניין וצברתי ניסיון, כאשר בחלקם מהלכים משפטיים יכולים לחולל שינוי ציבורי, כגון תובענות ייצוגיות ותביעות נגזרות. בחרתי תחומי עיסוק שבהם אני יכול להסתייע בטובי המומחים שאני מכיר, כגון עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, כלכלנים, שמאים ויועצים פנסיוניים לשם מתן שירות משפטי מיטבי ללקוח. לא בכדי הסלוגן שמצאתי לנכון לשלב בדף הבית באתר הוא "אסטרטגיה משפטית מנצחת". אני מאמין שנבחרת חלומות מקצועית שמשרד בוטיק קטן יכול לספק ללקוח, תוך שילוב כוחות עם גורמים חיצוניים, עושה את כל ההבדל.
  • איך יבואו לידי ביטוי מאבקים החברתיים והציבוריים שבהם אתה פעיל או תומך?
בדיוק כפי שהתפקיד החדש מחייב: בבית המשפט ובבית המחוקקים. בהבדל אחד: בעבר יוצגתי כעותר. מעתה ואילך לא אדרש לאתר עורך דין שייצג אותי. המוטו שמלווה אותי הוא סיסמת השבועון "העולם הזה", שבו התחלתי את דרכי בעולם העיתונות, לצדו של אורי אבנרי, העורך המיתולוגי (שאף היה ח"כ) "ללא מורא, ללא משוא פנים". כל חיי חשתי שאני שואב את כוחי מדמות האריה שעיטר את הסיסמא. היום אומרים "והעיקר, לא לפחד כלל." כך או כך, זו אמונתי וזו דרכי.

קיץ 2019
 
עבודה במלחמה
 
זו היתה שנה מיוחדת במינה, יוצאת דופן בתולדות המדינה שהותירה חותם בל יימחה בחיינו האישיים והמקצועיים. כהרגלנו, אנו מרכזים שאלות שנשאלנו במהלך החודשים והתשובות שענינו.
  • איפה תפס אתכם ה-7 באוקטובר?
שבנו בסופ"ש של שמחת תורה מטיול חוה"מ סוכות בחו"ל. הכנתי תוכנית עבודה שהיתה אמורה להתבצע "אחרי החגים". קבעתי מראש יום פגישות עמוס במיוחד ליום שני שאחרי החופשה. שברתי את הראש איך ליישם בו-זמנית כמה וכמה תוכניות למשרד. אבל, כפי שאירע לכולנו – גם החיים שלנו עצרו מלכת בשבת הארורה ומאז אנו עובדים ומתפקדים בצל המלחמה.
  • האם עבדתם כרגיל?
כן, בשבועות הראשונים בעיקר מהבית, אבל הענקנו שירות מלא ללקוחות. לרוב, מענה טלפוני ושירות משפטי מרחוק, הרבה שיחות זום. בהדרגה, חזרנו לפעילות מלאה גם במשרדנו בתל אביב. עולם קטן – אנחנו יושבים באזור "חם",  מרחק הליכה קצר מהמוקדים הסוערים ביותר: צומת עזריאלי, מחנה הקריה וכיכר החטופים. אם בשנה שעברה בכל מוצ"ש התקיימו בקרבת מקום הפגנות "כוח קפלן" השנה הזו האזור סוער הרבה יותר. 
  • ואיך מצליחים לעבוד בתקופה כזו, בסביבה כזו?
ראשית, אני גאה להיות חלק מפרטנרס, שם נמצא משרדנו. שותפים בכירים במתחם (החל מדודי זלמנוביץ) הם ממייסדי ומתפעלי מטה החטופים. זה מחמם את הלב. שנית, לומדים לחיות עם זה. קצת פוליטיקה והוצאת קיטור בתחילת כל שיחה ואחר כך צוללים לעניינים המשפטיים.
  • אז אם בעולמות המשפט אנחנו איך עברה השנה?
בשלושת החודשים הראשונים של המלחמה (אוקטובר-דצמבר 23) רוב הדיונים נדחו, השתתפנו ביותר דיונים בזום מאשר באולמות וזה חסך זמן רב לכל הצדדים, וגם לנו. בהמשך, המערכת שבה לפעילות רגילה. היינו בדרום (בבאר שבע – ביהמ"ש המחוזי וביה"ד לעבודה) ואחרי החגים אנו אמורים להופיע בבתי משפט השלום בצפון – נצרת, טבריה וצפת. אבל לתחושתי גם בחודשים הבאים הרבה דיונים פרונטליים יעברו לזום.
  • עד כמה המלחמה השפיעה על הצרכים המשפטיים של הלקוחות?
זה נשמע טריוויאלי, אבל נרשם גידול במספר הפונים לעריכת צוואה וייפוי כח מתמשך. זה טבעי ומובן. וגם של לקוחות עסקיים שביקשו לברר זכויותיהם או לקבול על כך שלא פוצו כדין או שפוצו רק באופן חלקי. בגדול, המערכות תיקנו את עצמן ולא הגענו להליכים בבית המשפט, אבל התסכול, הייאוש וחוסר הוודאות עודם נחלתם של בעלי העסקים הקטנים והעצמאים בהם אנשי מילואים מקרב לקוחותינו.
  • האם נכנסתם לתחומי פעילות חדשים?
כן, במסגרת ההתמחות שלנו למתן שירותים משפטיים כוללים לגיל השלישי אנו משתפים פעולה עם משרד כרמן קלינגר – רואת חשבון לעניין מיסוי פרישה וקיבוע זכויות פורשים. בתכנון – ערבי פורשים ומפגש עם בני הגיל שהנושאים הללו נוגעים להם ישירות. אך בשל העובדה שאנו מצויים בימי מלחמה הפעילות היזומה מתנהלת "על אש קטנה."
כמו כן,  הרחבנו פעילות משפטית בתחום הביטוח. בתחילת שנת 24 הודענו על שיתוף פעולה מקצועי בנושא תביעות ביטוח בין משרדנו ומשרדה של עו"ד ענבל אלון.
שיתוף פעולה זה יעניק לקהל הלקוחות ערך מוסף בסל המוצרים שאנו מציעים  להם, שירות משפטי מקצועי, אמין, מהיר ויעיל בדגש על התחומים הבאים:  ביטוח חיים ובריאות  (פוליסות) -  פטירה, אובדן כושר עבודה, נכות מתאונה, תאונות אישיות, נסיעות לחו"ל וסיעוד; ביטוח אלמנטרי -  תביעות רכוש דירה/רכב; קרנות פנסיה - פנסיית נכות / שארים;  תביעות גוף - פלת"ד, נזיקין ורשלנות  
לעו"ד אלון ניסיון עשיר ומקצועי כמנהלת תחום תביעות ביטוח חיים ופנסיה בחברות ביטוח מובילות.
הגשנו השנה שלוש תביעות ייצוגיות חדשות ובאמתחתנו עוד כמה.
  • מה קורה בלשכת עורכי הדין?
התמניתי ליו"ר ועדת תקשורת ומשפט של מחוז תל אביב. עבורי זו סגירת מעגל מכמה סיבות: עברי כעיתונאי, יועץ אסטרטגי-תקשורתי חיצוני ללשכת עורכי דין וכמובן פס"ד החיסיון העיתונאי, שכל סטודנט למשפטים לומד אותו פעמיים: הן במשפט חוקתי (חסיונות) והן במסגרת קורס לעניין כללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית). נכנסתי לתפקיד זמן קצר לפני תחילת פגרת בתי המשפט ואני שואף לקיים כנס מקצועי כבר אחרי החגים.
כמו כן, אני חבר בכמה וועדות  מקצועיות נוספות.
  • ועוד משהו?
אני מבקש לסיים הדיווח ולהזכיר את חברנו הקרוב, האמן הרב-תחומי אדי מטיס, שהפורטרטים שלי שהוא צייר, מעטרים את האתר. השנה הוא נפטר, לא לפני שהשתתף במסיבה לרגל הופעת אלבום מרשים המרכז חלק קטן מיצירותיו. יהא זכרו ברוך.
 
אוגוסט 2024



---------

השנה שלא נשכח
  • כהרגלנו, איך אתה מסכם שנת משפט נוספת?
האירוע של השנה, מבחינת המשרד, קרה בדיוק בפתח השנה החמישית לפעילותנו. למרות שעיסוק המשרד בתיקים פליליים הוא קטן ומתאפיין בתיקים מיוחדים, ליווינו מאז חודש דצמבר 2021 תיק מתוקשר – פרשת ריגול שיוחסה לחמישה יהודים יוצאי איראן, אזרחי ישראל. נפל בחלקי לייצג בני זוג שהואשמו בהאשמות כבדות משקל. בתחילת החודש ניתנה הכרעת הדין בתיק. הבעל זוכה. האישה זוכתה מאחד משני הסעיפים שבהם היא הואשמה. אני שמח שבית המשפט המחוזי בירושלים השתכנע מטיעוננו והעניק לפרשה את הפרופורציות הנכונות. אני מניח שהתיק הזה יעסיק אותנו גם בשנה הקרובה בכמה וכמה היבטים אישיים של בני הזוג וגם ציבוריים - העוסקים בהתנהלות שירות הבטחון הכללי והפרקליטות.
  • ובחזרה לשנת 2023
שנת 2023 היא שנה שלא תשכח. בתחילת חודש ינואר 2023 הודיע שר המשפטים הטרי, יריב לוין, על תוכניתו בת ארבעת הסעיפים. הוא הגדיר  אותה "רפורמה". אחרי שסיים לומר את דבריו היה ברור: זו לא רפורמה, זו מהפכה. ומאז – הכל התהפך. שנת המשפט 2023 היא שנת המהפכה המשטרית. בסוף חודש יולי 2023 אחד הסעיפים שבמחלוקת – ביטול עילת הסבירות – עבר בזכות הרוב האוטומטי של הקואליציה ולכל ברור – ההמשך יגיע אחרי החגים בואכה שנת 2024.
  • האם האירועים הפריעו לעבודה השוטפת?
כן ולא. למעט בימים של השבתות ושיבושים, שבעקבותיהם נוצרו קשיים פיסיים להגיע לדיונים במקומות מסוימים (וגם למשרד הממוקם ליד צומת קפלן), בסך הכל המערכת תפקדה. אבל אין-ספק שזו היתה שיחת היום באולמות, גם אם השופטים נמנעו מלהביע דעה בנושא שבכותרות.
  • מה אתה עשית בנדון?
נטלתי חלק בבחירות ללשכת עורכי הדין ברשימת הדור הבא, שבראשה עמד ידידי, עו"ד אלי דוידי, ואשר התמודדה למועצה הארצית (ולא צלחה את אחוז החסימה). אבל, אנחנו שייכים לקבוצה המנצחת, שבראשה עומד עו"ד עמית בכר. אני שמח שסייעתי במעט ובכך תרמנו לתוצאות החד-משמעיות. הייתי בקלפי המרכזית בתל אביב לאורך כל היום. המתח היה רב. ציבור עורכי הדין הוכיח בגרות והתעלות. זה מפתיע. זה מרגש. זה נותן תקווה.
  • מה משמעות השינויים הצפויים על עבודתך המשפטית?
ראשית, במסגרת פעילותי הציבורית, כיו"ר עמותת הצלחה, הפוקדת את בית המשפט העליון לעיתים קרובות ביותר, נדרש לבחון כיצד להתמודד עם השינויים – זה שכבר אושר ואלה שבדרך. אבל ברור שזה לא ירתיע אותנו.
לגבי פעילותי המשרדית, כמייצג לקוחות פרטיים, ברור לי שברבות הימים זכויות בסיסיות של האזרח הקטן ייפגעו. וזו הבעיה הגדולה של תוכנית לוין. היא פותרת בעיות אישיות ומפלגתיות של חברים בקואליציה על חשבון עם ישראל, שאת שמו לוין נושא לשווא.
  • לצד העניין הציבורי הגדול בהפיכה המשטרית מה עוד קרה אצלך במשרד בשנה שחלפה?
פעלנו בעשרות תיקי ליטיגציה בתחומים אזרחיים מגוונים – מסחרי, נזיקין, משפחה, עבודה, לשון הרע, זכויות יוצרים ועוד. העמקנו את פעילותנו במתן ייעוץ וליווי משפטי לבני גיל השלישי – אוכלוסייה שיש לה צרכים משפטיים רבים. וכך גם בנדל"ן – פינוי-בינוי ועסקאות מקרקעין.
אנחנו בעיצומם של כמה הליכים משפטיים שמנותבים לבקשות לאישור תביעות ייצוגיות ואשר יוגשו אחרי החגים.
כמו כן, האירועים המשפטיים החריגים שהחלו השנה יביאו אותנו לפתחו של בית המשפט הגבוה לצדק. יש כבר כמה נושאים שמן הראוי שבג"ץ יאמר את דברו.
  • איך המשרד מתנהל ביום-יום?
אנחנו נעזרים בכוח אדם מקצועי מהשורה הראשונה, בחלק מהתיקים חבריי מופיעים לצידי. אני מאמין בעבודת צוות ושמח כשזה מתאפשר.
  • האם אתה מרבה להופיע?
כן, בכל הזדמנות, ובכל הארץ. אני נהנה מה"שואו", מה גם ששופטים רבים מכירים אותי, בין אם אישית ובין אם בזכות התקדימים שרשומים על שמי. זה נעים להיכנס אולם ואחרי דקה-שתיים מתברר שאתה לא אנונימי, למגינת ליבו של הצד השני.
  • איך אתה מאפיין את לקוחות המשרד?
כאשר בוחנים את פעילות המשרד בראי השנים נוצרה קבוצת לקוחות מתמידים. יש גידול בפעילות כאשר לקוח מביא לקוח או לקוח שמביא למשרד תיק נוסף שלו בתחום אחר. הגידול הוא פנימי והוא מעיד על האמון הרב שהלקוחות נותנים בנו. אין סיפוק גדול יותר שמתקשר לקוח חדש ומספר שהופנה על ידי לקוח מרוצה.
  • מה אתה מאחל למשרד בפתח השנה החמישית לפעילותך העצמאית?
הזמן עובר מהר כשנהנים. כמה שזה נכון. ארבע שנים חלפו ביעף. אבל אני מסתכל קדימה ויש לי תוכניות מרחיקות לכת לשנים רבות. יש הרבה מה לעשות והאמת – עוד לא התחלנו.
 
אוגוסט 2023

-----

חלפה שנה ואני מקבץ, כמיטב המסורת, שאלות שנשאלתי על ידי לקוחות, חברים וידידים לאורך התקופה ואשר תשובותיי עשויות לעניין גם אתכם.
  • מהו ה-אירוע המשפטי, בהא הידיעה, שחווית השנה?
זהו סיפור שלא מהעולם הזה. בערבו של יום, באמצע חודש דצמבר 2021, לקראת השעה 16 טילפן אלי בעלה של לקוחה, שטיפלתי בעניינה האזרחי בעבר. לדבריו, היא נלקחה מביתה בשעות הבוקר המוקדמות על ידי שוטרים ועתה מודיעים לו, כי בכוונת המשטרה להביא אותה בפני שופט להארכת מעצר וזכותה להיות מיוצגת. לשאלתו עניתי בחיוב, מובן שהסכמתי לייצג אותה. התקשרתי עם החוקר והתברר לי, כי בשעה 18 היא תובא להארכת מעצר באחד מבתי משפט השלום באזור המרכז. לשאלתי,  במה חשודה הלקוחה אמר לי החוקר, שתשובתו תימסר לי לפני הכניסה לאולם.
כשנפגשנו, הוא הציג בפני את הבקשה וממנה למדתי, כי מרשתי - אישה קשת-יום, עובדת ככח עזר בבית ספר יסודי – חשודה, לא פחות ולא יותר,  בעבירות חמורות על בטחון המדינה. מגע עם סוכן זר, מסירת מידע וכו'. וכמו כן, כי מדובר בתיק בטחוני חסוי, סודי ביותר, כאשר גם על עובדה זו חל איסור פרסום. אחרי שהתאוששתי מההלם, טלפנתי לבעלה והצעתי שיגיע לאולם ויביא עימו בגדים ותרופות.
באולם, השופט היה מסביר פנים. הוא קיבל את טענותיי וקיצר במחצית את ימי המעצר שהחוקרים ביקשו. ובכל זאת, רב הנסתר על הגלוי ואני חתום על טפסי סודיות מהדרגה הראשונה. איני מורשה להיפגש עם הלקוחה, איני יודע במה היא חשודה ואסור לי לדבר עם איש על המעט שאני יודע. והכל חוסה תחת צו איסור פרסום גורף, כולל העובדה שהוצא צו.
ובחזרה אל מחוץ לאולם. הכרתי את בעלה של החשודה, ניסיתי לדלות ממנו אם הוא יודע במה המדובר. גם הוא היה מבולבל. ביקשתי שיעדכן אותי בכל התפתחות.
למחרת, בצהרי יום, הוא טילפן אלי ואמר ששוטרים נמצאים בביתו ומבקשים ממנו שיגיע בדחיפות הביתה. אמרתי לו שלהערכתי יש להם צו חיפוש או תפיסה של המחשב של אשתו. כעבור כמה שעות, שלח לי בנו הודעה בווטס-אפ ממנה למדתי שגם הבעל נעצר.
בקיצור, יש לי שני עצורים, בני זוג, והעבירות המיוחסות להם ביטחוניות חמורות עליהן מוטל איסור פרסום גורף. איני יכול לדבר עם איש, אני מנוע מלפגוש את לקוחותיי ולתת להם שירות משפטי חיוני לו הם זכאים. וכך אני מתנהל במשך כשלושה שבועות בהארכות מעצר בין מספר בתי משפט שלום באזור המרכז ובחדרי מעצר (אחרי שהותר להם לפגוש את עורך דינם) עד שמוסר איסור הפרסום והפרשה נחשפה בבום תקשורתי בראשית חודש ינואר 22, לאחר הגשת כתבי אישום וללא פרסום שמות הנאשמים – שני לקוחותיי ועוד שלוש נאשמות.
ההליך מתנהל בחודשים הבאים באופן אינטנסיבי. אני מנוע מלפרט, אולם ברור כי מדובר בתיק לא שגרתי, חלומו של עו"ד פלילי. אסתפק בכך שאומר כמאמר הקלישאה – מאמין שהצדק ייצא לאור. ויפה שעה אחת קודם.
  • כלומר, הרחבת את תחומי פעילותך גם לפלילים?
מעולם לא אמרתי "לא", תלוי בנושא ותלוי בלקוח. ההליכים המשפטיים בפלילי הם מרתקים, החל מדיונים בהארכות מעצר, מה שמכונה "מעצר ימים", המאבק לשחרור נאשמים ממעצר עד תום ההליכים לחלופת מעצר בביתם, המו"מ מול הפרקליטות, בחינת הראיות, חקירות העדים ושכנוע בית המשפט שיאמץ את גרסת הנאשם דווקא.
אלא שמדובר בהתנהלות אחרת של עורך הדין ושל המשרד. הרבה הופעות באולמות והמון שעות הכנה במשרד לקראת כל חקירה וקריאת חומר הראיות. בסוף דיון ארוך אתה יוצא מהאולם סחוט לגמרי, לעיתים מרוצה, לעיתים מתוסכל. אבל אתה יודע שאתה עושה עבודת קודש. שהייה בכלא, בין אם אתה במעמד עציר או אסיר, אינה חוויה פשוטה וזו לא קייטנה. האמינו לי. בפרט למי שבטוח בחפותו. ואם אני מצליח במשימה – אין מאושר ממני.
  • ולעניינים שבשגרה. האם המשרד נכנס לתחומי פעילות חדשים?
התרחבנו והעמקנו הפעילות בתחומי נדל"ן ומקרקעין: בראש ובראשונה בייצוג דיירים במיזמי התחדשות עירונית (תמ"א 38, פינוי בינוי) מול הרשויות והיזם וכן בעסקאות וברישום עסקאות בין בני משפחה יורשים, העברת נכסים במשפחה ללא תמורה ובשל גירושין וכל זאת כחלק מפעילות מוגברת שלנו – הן בדיני משפחה  והן כפועל יוצא מסל השירותים שאנו מציעים לבני הגיל השלישי.
  • היו מספר פרסומים בעיתונות הכלכלית לגבי פעילות המשרד הנוגעים לאגד ולנצבא. במה המדובר?
מה שנכתב – אמת ויציב. משרדנו מייצג עשרות רבות של גמלאי וחברי אגד במספר תביעות אזרחיות שכבר הוגשו ותביעות שעוד יוגשו והנוגעות לעסקות של אגד בעבר (מכירת נצבא לאיש העסקים קובי מימון)  ובהווה (הכנסת שותף אסטרטגי לאגד). מה שהוגש – זכה לחשיפה תקשורתית רבה. ומה שיוגש – ייחשף במועד המתאים. בשלב זה, אפשר לומר בסיפוק, כי מרשיי, חברים באגד, שבשמם נאבקנו להבטחת מלוא זכויותיהם בעקבות הכנסת השותף, הצליחו לגרום לכך שכל מהלך של ההנהלה הנוכחית מתבצע בזהירות מתוך הבנה שיש לקחת בחשבון כיצד יגיבו מרשיי. ובכמה מהמקרים, עוד בטרם פנינו לערכאות, דרישותינו נענו.
  • אתה נשמע מרוצה
מכל רגע ורגע. נשאלתי לא מכבר על ידי חבר שבפניו שטחתי את תוכניותיי לשנים הבאות – עד מתי. לפחות 30 שנה עד היציאה לפנסיה, עניתי, למרות שזו קריירה שלישית.
  • ותוכניות לעתיד הקרוב
אני מעריך שהשנה נוציא אל הפועל תוכנית להרחבת ומיסוד הקשרים עם עורכי דין שאיתם אני משתף פעולה. כמו כן, אני בוחן ייזום פעילות משפטית לטובת ציבורים מוחלשים בחברה ומקווה שניתן יהיה לגייס ההון הדרוש להפעלת התוכנית. ועל שולחני מונחות תוכניות נוספות לתביעות ייצוגיות וקבוצתיות, ככל שיתיר הזמן.  
אוגוסט 2022

--


לקוחות, חברים וידידים וכמובן גם אנשי תקשורת שאלו אותי לאורך התקופה מה קורה ומה חדש. כהרגלי, אני מקבץ את השאלות המרכזיות, שאף חזרו על עצמן, ומעלה על הכתב את התשובות שנתתי לשואלים.
  • באיזו תדירות מתפרסם הטור "שאלות ותשובות"?
 
הטור הראשון התפרסם בדיוק החודש, אוגוסט, לפני שנתיים, מתוך כוונה לעדכן ולהתעדכן אחת לשנה. אלא שהשנה שעברה היתה יוצאת דופן בגלל הקורונה. החלטתי לדלג. עכשיו, משחלפה שנה נוספת, אימצתי את האמרה שיש להתרגל לחיות לצד הקורונה. ועל אף המספרים, הכותרות ותחושת הדז'ה וו המציפים אותנו בחודש אוגוסט 2021, החלטתי שלא להמתין שנה נוספת (אני עוד עלול לשכוח מה נשאלתי ומה עניתי) והעליתי את הטור לאתר הפירמה.
  • ואם כבר קורונה, איך המשרד מתפקד בימי  קורונה?
בתחילת המשבר, העלנו מידע מקצועי רב-ערך בתדירות גבוהה בדף הפייסבוק של הפירמה וגם הקדשנו מדור מיוחד באתר, שבו פרסמנו חומר מקצועי מעמיק. ככל שהמשק למד לחיות לצד המגיפה צמצמנו את נפח הפרסומים, מה גם שחשנו שהציבור כבר עייף מכל העדכונים.
הקורונה זימנה לנו לא מעט אתגרים מקצועיים. ליוונו לקוחות בנושאי החזרי מס, מענקים, הלוואות, תשלומי ארנונה, יחסי שוכר-משכיר בנדל"ן מסחרי ולמגורים וכמובן גם במענה משפטי למי שקרסו כלכלית ואף נפשית.
ואגב, מכיוון שלתחושתנו, כולנו לומדים לחיות בעידן של התפרצויות הנגיף וכפועל יוצא הגבלות מעת לעת, החלטנו להוריד מדף הבית פנימה את לשונית הקורונה לטובת לשונית חשובה לא פחות - שירות משפטי מקיף לגיל השלישי.
  • מה מייחד את בני הגיל השלישי מבחינת הפירמה?
הרעיון נולד במהלך השנה הראשונה של הקורונה. לקוחות התעניינו בכתיבת צוואות, ביקשו למסד, באמצעות ייפוי כח מתמשכים, את ההסדרים המשפטיים לימים שבהם הם לא ישלטו במצבם בכל מאת האחוזים; בעלי עסקים משפחתיים ביקשו כבר עתה, במצב של חוסר ודאות קיצוני, להבטיח את המשך פעילות העסק, כל אחת ואחד בדרכם הייחודית.
חשוב לזכור, הגיל השלישי הוא פרק זמן ההולך ומתארך מיום היציאה לפנסיה או הפרישה מהעסק. בזכות שינויים טכנולוגיים ברפואה והיכולת הכלכלית של רבים להפסיק לעבוד בעשור השישי או השביעי לחייהם, לחיות ולתפקד  25 עד 30 שנה נוספים בפרק הזמן המוגדר של הגיל השלישי הפך להיות חזיון נפוץ.
והציבור הזה נזק לליווי משפטי וצורך שירותים משפטיים למכביר כפי שמפורט בפרטי השירות החדש שלנו. ומסתבר, שאנו מסוגלים לספק, בכוחות עצמנו או ביחד עם קולגות שאיתם אנו משתפים פעולה, כמעט את כל הסקאלה של הצרכים המשפטיים הללו. לכן, החלטנו להבליט את מה שאנחנו עושים מהיום הראשון של פעילות הפירמה ולמקד אותה לבני הגיל השלישי.
  • האם נכנסתם לתחומי פעילות חדשים?
בוודאי. אנו נותנים מענה משפטי מקיף בתחום האזרחי והוספנו לרשימה גם שירות משפטי בתחומי דיני עבודה, משפחה, נדל"ן, ביטוח לאומי, ועדות רפואיות, עמותות, קניין רוחני וזכויות יוצרים וגם פלילי רך. וכן, גם ייצוג בוועדות משמעת ובמסגרות משמעתיות פנים-מוסדיות, הפועלות על פי חוק, מחוץ לכותלי בתי המשפט. למעשה, אנחנו פועלים מבחינת הלקוח כ-ONE STOP SHOP
  • האם משרד בוטיק יכול להציע שירותים משפטיים בכל כך הרבה תחומים?
כן, ואסביר כיצד. אנחנו משתפים פעולה עם עמיתים מהשורה הראשונה ונעזרים בהם בתיקים משותפים אך לא מסתפקים בהפניות אלא נוטלים חלק פעיל בכל תיק ותיק, לצד עורך הדין המתמחה בתחומו. כך שהלקוחות שלנו נהנים מהליווי האישי שלנו לאורך כל חיי התיק לצד חיזוק מקצועי משמעותי ביותר.
  • האם פירושו של דבר שהלקוח משלם יותר?
 
לא ולא. מבחינת הלקוח הוא מקבל שירות מציטרין ושות' – משרד עורכי דין. אנחנו מנהלים את התיק ביחד עם קולגה מהטובים בתחומם, תוך הסדר כספי מקובל בין עורכי דין.
  • אתם עוסקים בתביעות ייצוגיות אבל בשנה החולפת הגשתם כמה וכמה תביעות קבוצתיות. מה ההבדל?
אכן, בתביעות קבוצתיות, בשונה מייצוגיות, אנחנו מייצגים אך ורק את מי שהצטרפו לתביעה – מעשרות ועד מאות תובעים. התובעים בתביעה זו קובצו לפנייה לערכאות בנושא זהה, המשותף לכולם. תביעה קבוצתית מקטינה את העלויות מבחינת התובע הבודד. אנחנו נוקטים בדרך זו כאשר אנו מגיעים למסקנה, כי סיכויי ניהול ההליך וההצלחה המשפטית, יעילים יותר מאשר במסלול שראשיתו בהגשת בקשה לאישור התובענה הייצוגית. עובדתית, פרק הזמן הנדרש בתביעה ייצוגית עד לסיום מוצלח של ההליך הוא ארוך יותר מאשר בתביעה רגילה, גם אם הייצוג הוא של עשרות או מאות תובעים.
  • ומה הלאה?
אנחנו מנצלים את פגרת הקיץ וחגי תשריי לא רק למנוחה אלא גם לחשיבה וייזום מהלכים משפטיים בתחומי התביעות הייצוגיות והנגזרות. תוצאות ראשונות נראה, קרוב לוודאי, כבר בחורף הקרוב.
אני ממשיך לתת מענה טלפוני אישי ראשוני לכל פונה - ישירות לנייד או באמצעות המזכירות במשרד – ללא תשלום. וכמובן, במגבלות הקורונה – גם פגישות אישיות לייעוץ עומק משפטי, והפעם בתשלום. בכל מקרה, אם הסוגייה מבשילה להליך משפטי, הסכום הראשוני מקוזז משכר הטרחה.
  • ובלי הסבר על שכר הטרחה אי אפשר.
אנחנו מציגים בפני הלקוח את כל האפשרויות הנהוגות. בשקיפות מלאה. אחת מהן, המועדפת עלינו, היא תשלום על פי שלבי התקדמות התיק. כך, הלקוח יודע מראש כמה יעלה לו כל שלב ושלב, והוא משלם בעת ביצוע ההליך ולא מראש.

אוגוסט 2021
 
 
 

כאשר סיפרתי לחברים וידידים על כוונתי לפצוח בקריירה חדשה, שלישית,  כעורך דין, ולפתוח משרד עצמאי נשאלתי בדרך כלל שאלות דומות. מצאתי לנכון להביא להלן את השאלות הנפוצות ביותר שנשאלתי ואת התשובות שנתתי, ואשר לטעמי נותנות מענה מספק – הן לשומע והן למשיב ובעיקר למי שנמצא ברגע זה באתר.
  • מדוע קריירה שלישית?
אחרי יותר מ-35 שנה בתחום התקשורת , כשני שליש כעיתונאי ושליש כיועץ אסטרטגי-תקשורתי, החלטתי שהגיע הזמן לממש חלום ישן, המלווה אותי מאז ימי בית הספר התיכון. ולא רק. המעורבות הציבורית שלי לאורך השנים, בכובע זה או אחר, וההתחככות בשלושת העשורים בעולם המשפט – בתחילה בעיתונאי ואחר כך כיועץ אסטרטגי – תקשורתי ושיווקי - למשרדי עורכי דין וגם ללשכת עורכי הדין, הביאו אותי להכרה שהגיע הזמן.
  • האם משמעות ההחלטה היא אובדן אימון ביכולת העיתונות להשפיע?
העיתונות שינתה פניה והיא משתנה בכל רגע ורגע לנגד עיננו, היא הפכה להיות חלק אינטגרלי מחיינו, תוך ניתוץ המודל הישן שחדשות שומעים ברדיו או צופים במהדורת החדשות בטלוויזיה בערב ועל אירועי היום קוראים למחרת בבוקר בעיתון. לעיתונות יש יכולת להשפיע, ליצור סדר יום לדיון ציבורי ואף לכוון את נושאי השיח של מקבלי ההחלטות. ובכל זאת, חסר משהו וזו העבודה המשפטית, המתבצעת בכנסת ובאה לידי ביטוי בבתי המשפט, על ערכאותיהן השונות. במהלך השנים למדתי שמאבק ציבורי מתחיל בעיתונות, מקודם ציבורית באמצעות  סוכני הקמפיין, אך מסתיים בהצלחה כשהליך החקיקה מושלם או שבית המשפט אומר את דברו. כאן אני רוצה להיות.
  • מדוע לא הצטרפת למשרד גדול?
זה לא סוד שאני מכיר אישית מאות  עורכי דין ואני בן בית במשרדיהם – כידיד ותיק או ספק שירותים. הפיתוי (וגם הכסף) גדול. אבל מהר מאוד הבנתי שאם אני רוצה לשמור על עצמאותי בכל הנוגע לקבלת תיקים ואופן הטיפול בהם אין לי ברירה אלא לצאת לדרך עצמאית. במשרדים הגדולים והגדולים מאוד הפעילות שלי כמעט תמיד יוצרת מצב של ניגוד עניינים. למשל, בתובענות ייצוגיות אני בצד התובעים, והמשרדים הגדולים כמעט תמיד מייצגים את הנתבעים. וזו רק דוגמא.
  • האם משרד בוטיק מסוגל לתת שירות משפטי מיטבי?
בוודאי. הבעיה במשרדים גדולים של נותני שירותים, בין אם הם רואי חשבון, יח"צנים או עורכי דין, היא התחושה שאומנם המשרד פועל בשיטת One stop shop ומחלקותיו השונות נותנות שירות הכל כלול, אבל הקשר אינו בהכרח אישי, גם אם הוא מקצועי. הלקוח, בפרט בעניינים אישיים, הכמעט אינטימיים, מבקש לקבל את השירות המשפטי ממי שעומד בראש המערכת או המחלקה וזה לא תמיד אפשרי. משרד בוטיק יכול לברור את תחומי עיסוק ואת לקוחותיו, לחשב נכון את לוח הזמנים שלו על מנת שיוכל להקדיש את המירב והמיטב לכל תיק ולכל לקוח. והכי חשוב, משרד בוטיק אינו פועל לבדו אלא משתף פעולה עם עורכי דין נוספים, חיצוניים, מקצוענים בתחומם, וכך משיג ללקוח תשואה עודפת.
  • מהם תחומי ההתמחות של המשרד?
בחרתי לשלב בין תחומים שונים, שבהם אני מעורב או מגלה עניין וצברתי ניסיון, כאשר בחלקם מהלכים משפטיים יכולים לחולל שינוי ציבורי, כגון תובענות ייצוגיות ותביעות נגזרות. בחרתי תחומי עיסוק שבהם אני יכול להסתייע בטובי המומחים שאני מכיר, כגון עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, כלכלנים, שמאים ויועצים פנסיוניים לשם מתן שירות משפטי מיטבי ללקוח. לא בכדי הסלוגן שמצאתי לנכון לשלב בדף הבית באתר הוא "אסטרטגיה משפטית מנצחת". אני מאמין שנבחרת חלומות מקצועית שמשרד בוטיק קטן יכול לספק ללקוח, תוך שילוב כוחות עם גורמים חיצוניים, עושה את כל ההבדל.
  • איך יבואו לידי ביטוי מאבקים החברתיים והציבוריים שבהם אתה פעיל או תומך?
בדיוק כפי שהתפקיד החדש מחייב: בבית המשפט ובבית המחוקקים. בהבדל אחד: בעבר יוצגתי כעותר. מעתה ואילך לא אדרש לאתר עורך דין שייצג אותי. המוטו שמלווה אותי הוא סיסמת השבועון "העולם הזה", שבו התחלתי את דרכי בעולם העיתונות, לצדו של אורי אבנרי, העורך המיתולוגי (שאף היה ח"כ) "ללא מורא, ללא משוא פנים". כל חיי חשתי שאני שואב את כוחי מדמות האריה שעיטר את הסיסמא. היום אומרים "והעיקר, לא לפחד כלל." כך או כך, זו אמונתי וזו דרכי.

קיץ 2019